Notka Specjalna #8 – Beast Boy’s Cookbook

W ramach ósmej już Notki Specjalnej udostępnię Wam najciekawsze fragmenty książki kucharskiej Bestii. Jak się domyślacie zapewne, wszystkie będą bezmięsne i nie będą zawierały produktów odzwierzęcych. Dodam, że wszystkie już wypróbował. Zresztą, sama robiłam niektórym potrawom zdjęcia, przepraszam z góry za paski ze snapchata… *Kinga prywatny Bestiowy fotograf* No i chłopak uparł się, żeby napisać do Was kilka słów.

______________________________________

Yo kochani! Kinia chciała koniecznie pokazać Wam kawałek mojego kukbuka (brzmi krócej niż… książka kucharska, bleh). No więc pokażę Wam te najfajniejsze, super dania. Nie wiem, czemu tytani nie chcą się przekonać do weganizmu, jest taki kolorowy i ciekawy. No trudno, ich wybór. Dobrze, że Rae-Rae zaczyna się powoli zagłębiać w bycie wege, mówię Wam, te placuszki wyszły jej… mmm! Pyszne. Zdaje się, że Kinga pisała Wam tutaj na nie przepis, ale powtórzę go tutaj, tyle że bardziej czytelnie. Mam nadzieję, że wypróbujecie chociaż część z tych dań i zobaczycie, jaki weganizm jest super!!

PS.: Nie zrażajcie się tofu na samym początku.

PS2.: W BIEDRONCE JEST TOFU ZA TRZY ZIKO, LEĆCIE I KUPUJCIE LUDZISKA!!

Wasz Bestia

1. Twarożek śniadaniowy z tofu.

Składniki:

- tofu (ja biorę przeważnie pół kostki, wystarczy na 2 przekrojone na pół bułki)

- szczypiorek

- rzodkiewka

- ulubione przyprawy (w moim wypadku papryka słodka, ostra, prażona cebulka, pieprz i sól)

- opcjonalnie mleko kokosowe z puszki do smaku i konsystencji twarożku

Przygotowanie:

Tofu gnieciemy widelcem do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypujemy przyprawy na oko, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną rzodkiewkę, miąchamy tym widelcem ile wlezie. Ewentualnie dodajemy trochę tego mleka kokosowego, chociaż ja robię najczęściej bez tego i jest git. Łapiemy ulubiony chlebek albo bułę, smarujemy i wsuwamy na śniadanie albo kolację.

null

2. Śniadaniowe placki z przepisu Raven

Składniki:

- 2 banany

- 2 łyżki dowolnych otrębów

- 2 łyżki płatków owsianych

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki dowolnej mąki, najlepiej pełnoziarnistej

- 100 ml dowolnego roślinnego mleka (np. migdałowego lub sojowego)

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, najlepiej w blenderze na masę przypominającą w konsystencji gęstą śmietanę. Nagrzewamy olej (lub inny roślinny tłuszcz) na patelni, a gdy będzie już gorący to ciapiemy na niego po łyżce powstałej masy i smażymy na złoty kolor. Podajemy z czym tam chcemy, np. z masłem orzechowym albo dżemorem.

3. Najlepsze kotleciory warzywne na świecie

Składniki:

- 3 ziemniaki

- 2 marchewy

- trochę pieczarek (ale bez nich też spokojnie wyjdą)

- mąka

- (dla wegetarian) ser żółty

- przyprawy

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a w tym czasie trzemy marchewy i pieczarki (ewentualnie też ser) na grubych oczkach tarki. Studzimy ziemniory, obieramy je i ciśniemy widelcem, ciśniemy ciśniemy aż będą fajnie rozdrobione. Mieszamy kartofle z pozostałymi składnikami, mieszamy, mieszamy, najlepiej łapkami, z wyczuciem, mieszu mieszu aż będzie spójna masa. Teraz dodajemy przyprawy, dużo przypraw, ja zawsze daje pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą, oregano, przyprawę do kurczaka, przyprawę do gyrosa, jakiegoś kucharka, co tam się trafi i będzie pasowało. Mieszamy jeszcze raz i formujemy okrągłe kotleciorki średniej wielkości, obtaczamy w mące i heja! na rozgrzany tłuszcz na patelni. Tyryryry obsmażamy z dwóch stron i podajemy z ziemniorami albo kaszą i jakąś super surówą. Można chlusnąć keczupem albo innym sosem.

(Zdjęcie z Kingowego instagrama)

4. Sojoburger

Składniki:

- kotlety sojowe (w każdym sklepie, koło 2 zł za opakowanie)

- bulion warzywny lub duża ilość przypraw

- sałata

- pomidor

- ogórek

- keczup

- majonez lub sos czosnkowy (dla wegetarian)

- buły (ilość zależna od wielkości żołądka i/lub liczby osób szamających)

Przygotowanie:

Kotlety sojowe w zależności od sposobu przygotowania (czytajcie na opakowaniu!) gotujemy lub namaczamy w wodzie z bulionem lub przyprawami (ja najczęściej mącę wodę pieprzem, solą, kucharkiem, paprykami, oregano, gyrosem, kurczakiem, czasem nawet curry lub kurkumą, czosnkiem w proszku itd. itp.), a następnie obtaczamy w mące lub bułce tartej i smażymy na złociutko. W tym czasie smarujemy rozkrojoną bułę keczupem lub czym tam chcemy i wkładamy do mikrofalówki na trochę. Ściągamy kotlety z patelni, ładujemy na bułę sałatę, potem kotleta (lub kilka), pomidora i ogórka i jeszcze raz wlewamy do środka keczup. Smacznego, yum.

Wiecie, jak coś to można zastąpić kotlety sojowe obsmażonym, przyprawionym tofu. Będzie równie super.

5. Tofu na słodko

Składniki:

- tofu ( myślę, że pół kostki wystarczy)

- syrop klonowy

- masło orzechowe

Przygotowanie:

Kroimy tofu w podłużne, nie za grube kostki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy trochę masła orzechowego, podgrzewamy je, lejemy troszkę syropu klonowego (tylko uważajcie bo superszybko paruje z teflonowych patelni), mieszamy. Wrzucamy pokrojopne tofu i mieszajaj, mieszajajaj, miąchaj, ciapaj. Jak się wszystko fajnie połączy to zrzucamy na talerz, polewamy syropem klonowym i jeszcze mieszamy i ciapamy. Tak, to normalne, że tofu się trochę pociapało i zmieniło kształt z kostki w… bliżej nieokreślone ciapajki. Smacznego!

Jak ktoś nie jest wega, to można ciapnąć jeszcze masy krówkowej. Mmm!

(sorka za snapowy pasek)

6. Smoothie

Składniki:

Generalnie smoothie można zrobić ze wszystkiego, ale podam niezawodne składniki.

- banan

- jabłko

- kiwi

- gruszka

Przygotowanie: Wrzucamy owocki do blendera i mieszujemy aż będzie gładkie. Wiecie, można zmienić nieco składniki i zmieszać chociażby roślinne mleko z bananem… No pychota, mówię Wam. Deser idealny, i sycący do tego!

(tu też)

7. Vega gofry!!!

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 szklanki soku z pomarańczy

- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego + trochę do nasmarowania gofrownicy

- 3 szklanki mleka roślinnego (każde się nada, ja robię na sojowym waniliowym)

- 2 łyżki cukru

- pół łyżeczki soli

- 1 łyżeczka olejku waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wtegowujemy mleko, olej, sok, sól, cukier i olejek waniliowy. Mieszujemy. Potem dodajemy przesianą mąkę i mieszujemy na gładko, żeby nie było grudek. Smarujemy nagrzaną gofrownicę olejem, ciapiemy trochę ciasta i pieczemy koło 5 minut (zależy od Waszego sprzętu). Podajemy z czym tam chcemy. Omnomnom.

To ten, smacznego. I piszcie jak wrażenia.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.